neo monastiri

ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Πήγαινε κάτω

ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τρι Φεβ 19, 2008 2:09 pm

Του Δημήτρη Λάλλα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.
Προσπάθεια για αλλαγή συνειδήσεων υπέρ των μεταναστών και κατά του ρατσισμού, για έμπρακτη αλληλεγγύη, για δημιουργία προϋποθέσεων αυτοοργάνωσης των ίδιων των μεταναστών, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποί του, οι οποίοι στεγάζουν τις ανησυχίες και τη δράση τους σε χώρο των Εξαρχείων. Χώρος ζωντανός, γεμάτος διαφορετικότητα χρωμάτων, λέξεων, μορφών, ανθρώπων. Μιλήσαμε μ’ έναν άνθρωπο του δικτύου, το Νίκο Γιαννόπουλο, για την κατάσταση των μεταναστών, αυτή τη στιγμή, στην ελληνική κοινωνία.
Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου 800.000 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες , σύμφωνα με το υπουργείο δημόσιας τάξης . Απ’ αυτούς , μόνο 200.000 κατόρθωσαν να πάρουν τη λευκή κάρτα και οι 150.000 απ’ αυτούς έλαβαν την πράσινη κάρτα. Μια κάρτα διαρκείας από 1 έως 5 χρόνια, αλλά το 95% των μεταναστών πήρε κάρτα ετήσιας διάρκειας. Η ανανέωση, όμως, της πράσινης κάρτας προϋποθέτει 150 ένσημα το χρόνο, γεγονός που καθιστά την ανανέωση, για την πλειοψηφία των μεταναστών, ανέφικτη, καθώς οι εργοδότες δεν τους ασφαλίζουν. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση εξήγγειλε μια καινούρια νομιμοποίηση για τους μετανάστες αυτούς, που δύνανται να αποδείξουν ότι δουλεύουν, ότι έχουν σταθερές σχέσεις με την ελληνική κοινωνία ( κατοικία ) και ότι είναι δυο χρόνια στην Ελλάδα. Ο Ν. Γιαννόπουλος παραδέχεται ότι «θα νομιμοποιηθούν κάποιες χιλιάδες ακόμα, παρ' όλα αυτά, η μεγάλη μάζα, πάνω από τους μισούς, θα μείνουν παράνομοι», καθώς οι προϋποθέσεις της νομιμοποίησης αφορούν τους ήδη ενταγμένους μετανάστες.
Οι δυσκολίες παραμονής των μεταναστών , στη χώρα μας , δεν σταματούν εδώ. Πολλοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί είτε επειδή έχουν μπει παράνομα στη χώρα , είτε έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, είτε μετά από ελέγχους και επιχειρήσεις « σκούπας » και για τους οποίους έχει παρθεί απόφαση απέλασης, κρατούνται στις φυλακές ή στα αστυνομικά τμήματα πέρα από το χρονικό διάστημα, που έχει επιβληθεί από το δικαστήριο ή ακόμα και χωρίς ποινή. Η αδυναμία του ελληνικού κράτους να απελάσει αυτούς τους ανθρώπους λόγω έλλειψης συνεννόησης με τις προξενικές αρχές της χώρας προέλευσης των κρατουμένων ή απαγόρευσης έκδοσης προς κάποιες χώρες, όπως Ρουάντα, Τανζανία, Λιβερία κ.ά , έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις μεταναστών, που κρατήθηκαν ενάμιση και δυο χρόνια. Ύστερα από πιέσεις και απεργίες πείνας, τα υπουργεία δικαιοσύνης, δημόσιας τάξης και εξωτερικών αποφάσισαν για τους μετανάστες, που έχουν εκτίσει την ποινή τους ή για αυτούς που δεν εκκρεμεί εις βάρος τους ποινή, αν δεν είναι δυνατή η απέλασή τους, ο αρμόδιος εισαγγελέας να στέλνει μια πρόταση απόλυσης με περιοριστικούς όρους στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο. «Αυτή, όμως, η υπουργική απόφαση» σύμφωνα με το Ν. Γιαννόπουλο «επειδή δεν τροποποίησε κάποια άλλα άρθρα, έχει ένα τρομερά άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό χαρακτηριστικό, διότι ενώ ο νόμος λεει ότι όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στη λεγόμενη υπ’ όρο απόλυση, δηλαδή να βγεις από τη φυλακή υπό όρους ή να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής σου ή σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις ένα μέρος της ποινής σου, τα 2/5 ή 3/5. Ο νόμος, λεει, όμως ότι ο αλλοδαπός , που έχει υποστεί απέλαση, έχει δικαίωμα να έχει αυτά τα «προνόμια», μόνο αν είναι να απελαθεί. Και αυτό είναι αντισυνταγματικό».
Το «καθεστώς», λοιπόν, ανασφάλειας, φόβου και ημιπαρανομίας, που δημιουργείται εις βάρος των αλλοδαπών, μήπως εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα; Ο Ν. Γιαννόπουλος μιλάει για την μεταναστευτική πολιτική και τους στόχους της. «Μερική νομιμοποίηση, νομιμοποίηση ενός κομματιού των μεταναστών, το οποίο σιγά-σιγά θα εντάσσεται στην κοινωνία, ώστε να μπορεί έτσι να ρυθμίζεται και η αγορά εργασίας ,και από εκεί και πέρα πέταμα, αποκλεισμός, περιθωριοποίηση του υπόλοιπου κομματιού, ώστε, πρώτον, να εξασφαλίζει η ελληνική, ειδικά, μικρή εργοδοσία, αγρότες, εστιάτορες, μικροξενοδόχοι, βιοτέχνες, αυτοί που θέλουν να φτιάξουν τα σπίτια τους, αυτοί που θέλουν μετανάστες για να προσέχουν τους γονείς, τα παιδιά τους κ.ά, να βρίσκουν φτηνή εργασία, και το δεύτερο είναι ότι δεν θέλουν να προβούν σε μια γενναία νομιμοποίηση, γιατί αυτό είναι προφανές, ότι θα αποτελέσει κίνητρο για να έρθει κι άλλος κόσμος… και να καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία ότι οι μετανάστες δεν αποκτούν δικαιώματα και δεν γίνονται ίσοι μ’ αυτή, ώστε να μπορεί και αυτή να νιώθει ότι η κατάστασή της είναι καλύτερη απ’ ότι είναι», κάνοντας λόγο για έναν ιδιαίτερο ιδεολογικό μηχανισμό επιρροής της κοινής γνώμης.
Πέρα, όμως, από τις δυσκολίες νομιμοποίησης, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες διαβίωσης και διακρίσεις. Ο Ν. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι «έχουμε μετανάστες, οι οποίοι ζούνε στην ύπαιθρο σε κτηνώδεις συνθήκες». Επίσης «ένα μεγάλο μέρος των μεταναστριών είναι οι γυναίκες, οι οποίες δουλεύουν σε μπαρ και πορνεία. Το εμπόριο μεταναστευτικής λευκής σαρκός αλλοδαπής, στην Ελλάδα, είναι ένα τρομερά κερδοφόρο εμπόριο, μιλάμε για τζίρο τρις. Όσον αφορά τις διακρίσεις, είναι έντονες σε επίπεδο εργασίας και στέγης, στις σχέσεις με τη διοίκηση, στις υπηρεσίες και τις καθημερινές κοινωνικές σχέσεις. Όλο αυτό το κλίμα διακρίσεων πηγάζει, ως ένα βαθμό από την μεταναστευτική πολιτική, όπως προαναφέραμε, η οποία, στην Ελλάδα, στοχεύει κυρίως στην περιθωριοποίηση (το υπουργείο δημόσιας τάξης λεει ότι την τελευταία δεκαετία έχει απελάσει 2.000.000 μετανάστες), παρά στην ένταξη και στην ενσωμάτωση των μεταναστών, όπως στοχεύουν οι μεταναστευτικές πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Βέβαια, η πολιτική της ενσωμάτωσης δεν λύνει τα προβλήματα του ρατσισμού ή της ξενοφοβίας . Μεγάλη ευθύνη, όμως, φέρουν και τα Μ.Μ.Ε για το κλίμα των διακρίσεων και της ξενοφοβίας, το οποίο ορισμένες φορές λαμβάνει διαστάσεις μισοξενίας και αρνητικότητας, ιδίως όταν έχουν να κάνουν με μετανάστες αλβανικής καταγωγής. «Βοηθάνε πάρα πολύ στην εμπέδωση, στη συγκρότηση μύθων, που έχει ανάγκη η ξενοφοβία, ας πούμε στη δαιμονολογία, στην πρακτορολογία . «Τα Μ.Μ.Ε καλλιέργησαν το μύθο της εισαγόμενης εγκληματικότητας» ισχυρίζεται ο Ν. Γιαννόπουλος και συνεχίζει «το ελληνικό κράτος σκοπίμως συγχέει την παραβατικότητα με την εγκληματικότητα. Η παραβατικότητα είναι ήπια εγκληματικότητα και κάτω, είναι η κλοπή, η διάρρηξη, τα αδικήματα επιβίωσης, η επαιτεία, μικροκλοπές κ.τ.λ, ακόμα και την παράνομη είσοδο στη χώρα την περιλαμβάνουν στην εγκληματικότητα».
Σχετικά με το επιχείρημα ότι οι ξένοι ευθύνονται για την ανεργία, ο Ν. Γιαννόπουλος διευκρινίζει ότι «οι μετανάστες δουλεύουν, κυρίως, σε αγροτικές δουλειές, στην κτηνοτροφία, στις κατασκευές (μικρή ή μεγάλη οικοδομή), σε βοηθητικές εργασίες του τουρισμού, στην οικιακή φροντίδα και στη βιοτεχνία. Δεν έχουμε καθόλου μετανάστες σε υπηρεσίες, στο δημόσιο, δεν έχουμε μετανάστες, παρά σ’ ένα μικρό βαθμό, στη βιομηχανία. Οι θέσεις, όμως εργασίας, που μειώνονται στην Ελλάδα, δεν είναι σ’ αυτούς τους τομείς, δηλαδή σ’ αυτούς τους τομείς, εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρχε διεκδίκηση, ήταν ανοιχτές θέσεις εργασίας…Το 90% των θέσεων εργασίας, που καταλαμβάνουν οι μετανάστες είναι θέσεις, που δεν διεκδικούνται από Έλληνες».
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι το διαφορετικό, που κουβαλούν οι μετανάστες και προσπαθούν, πολλές φορές να το σώσουν από κάποιο πνιγμό ή ενδεχόμενη ανατίναξη από νάρκες στον Έβρο, δεν είναι τόσο εχθρικό ή απειλητικό για την κοινωνία μας. Ίσως, πρέπει, να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα, αυτό της άγνοιας και να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στους μετανάστες. Και να επιδιώξουμε, ίσως, κάτι, που θεωρεί το δίκτυο απαραίτητο για την ομαλή, δημιουργική, ουσιαστική και πολύπλευρη συνύπαρξη των «διαφορετικοτήτων» μέσα σε μια κοινωνία, «την ένταξη με τη λογική της εξίσωσης».
avatar
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1288
Ηλικία : 48
Τόπος : Athens
Registration date : 17/02/2008

Character sheet
castle:
0/0  (0/0)

http://www.youtube.com/user/neomonastiri

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης