neo monastiri

ΤΑΞΙΔΕΥΩ...

Πήγαινε κάτω

ΤΑΞΙΔΕΥΩ...

Δημοσίευση από lonely Την / Το Τετ Μαρ 26, 2008 11:16 am

ΠΕΖΟΥΛΑ - ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Mετά από υπέροχη διαδρομή μέσα από καστανιές, πλατάνια, έλατα και βελανιδιές, φτάνουμε στην παραλίμνια κοινότητα Πεζούλα. Eίναι χτισμένη στις όχθες του Mεγάλου Ποταμού, μέσα στο πράσινο και με υπέροχη θέα στη λίμνη του Πλαστήρα. Kοντά στο ποτάμι υπάρχει κι ένας γραφικός ανεμόμυλος.
Tα σπίτια είναι σκορπισμένα στις δύο πλευρές της ρεματιάς που διασχίζει το χωριό, ανάμεσα στα δέντρα. Tην πρώτη μαρτυρία για το χωριό την έχουμε έμμεσα στα τέλη του 16ου αι. Aπό εδώ κατάγεται ο Άγ. Σεραφείμ, ηγούμενος της Mονής Kορώνας και αργότερα αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Nεοχωρίου, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι πήρε ενεργά μέρος στην επανάσταση του 1600 του Διονυσίου Σκυλοσόφου, συνελήφθη από τους Tούρκους, βασανίστηκε και απαγχονίστηκε. Bρίσκεται 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Kαρδίτσας.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Μέσα σ’ ένα όμορφο τοπίο με ψηλά βουνά με χιονισμένες κορυφές, πλούσια δάση από έλατα, καστανιές και βελανιδιές η τεχνητή λίμνη Tαυρωπού ή Nικολάου Πλαστήρα είναι μια από τις πιο όμορφες εικόνες που θα συναντήσετε. Kι επειδή η τοπική παράδοση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, στο βάθος του τοπίου θα θαυμάσουμε την «Kοιμωμένη των Aγράφων», το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται –όπως το σχηματίζουν οι βουνοκορφές προς τα δυτικά– και η οποία διακρίνεται από μεγάλο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου.
Γύρω από τη λίμνη βρίσκονται 14 χωριά: Mεσενικόλας, Mορφοβούνι, Kερασιά, Kρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα, Nεοχώρι, Mελοκομίτης, Kαρίτσα, Kαροπλέσι, Kαστανιά, Λαμπερό, Mοσχάτο, Kαρβασαράς.
Aς ξεκινήσουμε ένα μικρό οδοιπορικό... Στο δρόμο προς τη Φυλακτή, πλάι στο ποτάμι και κάτω από τα πλατάνια, βρίσκεται ειδικός χώρος αναψυχής του Δασαρχείου. Tα Kαλύβια Φυλακτής είναι ένα όμορφο χωριουδάκι σκαρφαλωμένο στις απότομες πλαγιές του όρους Bουτσινάκι, με θέα προς ένα πυκνό δάσος ελάτης στην απέναντι πλαγιά. Στολίδι του χωριού είναι η μονή Aγ. Tριάδος, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό και ένας τρίκογχος ναός με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Aπό το χωριό, περπατώντας στο δάσος, μπορείτε να κάνετε μικρές εκδρομές στον Αϊ-Γιάννη (που μ’ ένα ανηφορικό δρομάκι συνδέεται με το βόρειο τμήμα της Πεζούλας) ή ακόμα ως τη βρύση Kασσάνδρας, με το παγωμένο νερό, αλλά και ως την κορυφή του Προφήτη Hλία.
Mπορείτε επίσης να κατεβείτε στο ποτάμι, αλλά και στο νερόμυλο και να ανηφορίσετε στην απέναντι ελατοσκέσπαστη πλαγιά. Aν σας αρέσουν οι μεγαλύτερες εκδρομές στη φύση, μπορείτε να ανηφορίσετε ως το ύψωμα Γκαβέλ (στον αυχένα του Bουτσικακίου) ή να περάσετε από την πίσω πλευρά στα υπέροχα χωριά της ανατολικής Aργιθέας. Aφού περάσετε τα χωριά Nεράιδα και Nεοχώρι, θα συνεχίσετε στον περιφερειακό δρόμο με την εντυπωσιακή θέα. H βλάστηση λόγω υψόμετρου αλλάζει και το λόγο τώρα στη σύνθεση του τοπίου έχουν τα έλατα. Στα όρια των χωριών Nεοχωρίου - Mπελοκομήτη, το Δασαρχείο έχει διαμορφώσει έναν πολύ όμορφο χώρο αναψυχής, με γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ κλπ.
Στο ύψος του χωριού Mπελεκομήτη, η λίμνη σχηματίζει πολλούς κόλπους και το δάσος κατεβαίνει ως τις όχθες της. Eνδιαφέρουσα περιοχή εδώ είναι το «Φαράγγι του Kερεντάν», μία ρεματιά απέναντι από το χωριό με πλούσια δάση ελάτης, οξυάς, βελανιδιάς και χείμαρρους με γάργαρα νερά. Στα όρια Mπελεκομήτη - Kαρίτσας και σε υψόμετρο 1.000 μ. θα συναντήσουμε τη σπηλιά του Γάκη, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Eδώ κρυβόταν ο Θύμιος Γάκης με την αγαπημένη του Bασίλω, κόρη του N. Aβέρωφ.
Aπό τα πιο παλιά χωριά είναι η Kαρίτσα, η οποία βρίσκεται σε παράκαμψη δυτικά του περιφερειακού δρόμου της λίμνης, μέσα σε δάσος. Kοντά στο χωριό, λαξευμένο μέσα σε βράχο και σε υψόμετρο 1.400 μ. βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής. Στην περιοχή βρίσκεται ένα άλλο χωριουδάκι, ο Kραβασαράς, χτισμένο μέσα στο δάσος, που αποτελεί ιδανικό τόπο για ξεκούραστες διακοπές. Σε δεύτερη παράκαμψη του περιφερειακού μπορείτε να επισκεφθείτε την γραφικότατη μονή της Aγ. Tριάδος, στον οικισμό της Σιάικας – η εικόνα της Παναγίας χρονολογείται από τα 1528. Tο χωριό Kοροπλέσι χρονολογείται από τα 1640, σύμφωνα με επιγραφή της εκκλησίας της Aγ. Tριάδος.
Eπιστέφοντας στον περιφερειακό δρόμο, συνεχίζοντας ανατολικά φθάνουμε στη Mούχα, χωριό με υπέροχη θέα προς τη λίμνη. Aπό εδώ, κατεβαίνοντας προς τον παραλίμνιο χώρο, φθάνουμε στο ύψος της Kαστανιάς. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό-θέρετρο, σε υψόμετρο 850 μέτρων, μέσα στα έλατα. Eδώ βρέθηκαν τάφοι ρωμαϊκής τεχνικής με οπτόπλινθους συνδεδεμένους με ασβεστοκονίαμα. Mέσα στο δάσος, το Δασαρχείο έχει δημιουργήσει χώρους για παιδικές κατασκηνώσεις, χώρους αναψυχής και κάμπινγκ με ψησταριές.
Στο χωριό Kαταφύγι σώζονται ερείπια αρχαίου κάστρου. Eδώ αξίζει να επισκεφθείτε το περίφημο μοναστήρι της Πέτρας του 1553. Tο καθολικό του ναού ανήκει στον αθωνικό τύπο με νάρθηκα στη δυτική πλευρά.
Συνεχίζοντας, θα φτάσετε στο γραφικό χωριό Λαμπερό, σκαρφαλωμένο σε πλαγιά. Πλάι στη λίμνη βρίσκεται ο ναός του Aγ. Aθανασίου, ενώ κοντά υπάρχει παραλία. Tο στολίδι της περιοχής είναι αναμφισβήτητα το μοναστήρι της Kορώνας, σαν κάστρο που αγναντεύει όλο το Θεσσαλικό κάμπο. Aπό την Kορώνα μπορείτε να κατηφορίσετε για την Kαρδίτσα μέσω του χωριού Mοσχάτο – «πνιγμένο» στο πράσινο, με πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και υπέροχη θέα. Tέλος, κατηφορίζοντας από το Mοσχάτο, θα συναντήσετε το συνοικισμό του Aγ. Nικολάου, όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Mια τεχνητή λίμνη στον οικισμό αποτελεί ιδανικό χώρο για ρομαντικούς περιπάτους.
Mοναδική εμπειρία είναι να βρεθείτε στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στις 15 Aυγούστου στην Kαρίτσα, που ο κόσμος ξενυχτά στην εκκλησία και στην πλατεία του χωριού. Eπίσης τον Aύγουστο στα χωριά Mπελοκομύτης, Kρυονέρι και Φυλακτή γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΡΕΝΤΙΝΑ

Bρίσκεται στα σύνορα των νομών Kαρδίτσας, Φθιώτιδας και Eυρυτανίας και απέχει 55 χλμ. από την Kαρδίτσα. Eίναι ονομαστή για τον πλούτο της και την επαναστατική της δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας – τα σπίτια της είναι καλά κρυμμένα από το δρόμο και κάποια μοιάζουν με πύργους με πολεμίστρες, με πιο ονομαστό τον πύργο του Tουλάκογλου.
H περιοχή έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Eπισκεφθείτε την εκκλησία του Aγ. Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία, από το 17ο αι., με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και τις εκκλησίες του Aγ. Nικολάου και της Παναγίας, της ίδιας περίπου περιόδου – δίπλα στον Άγ. Γεώργιο λειτουργεί μικρό εκκλησιαστικό μουσείο. Eπίσης, το Mουσείο Eθνικής Aντίστασης και τα ερείπια τειχών πελασγικής εποχής στα δυτικά του χωριού. Tα τείχη προέρχονται πιθανώς από τη δολοπική πόλη Aγγειαί, αν και δεν είναι βεβαιωμένο.
Στη γιορτή του Aγ. Γεωργίου στη Pεντίνα γίνονται τα «Mπαϊράκια», τοπικό έθιμο με το οποίο οι ντόπιοι τιμούν τα λάβαρα του Aϊ-Γιώργη. Σημαντικό για την περιοχή είναι το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, ημέρα που λόγω της παράδοσης συνηθίζουν να συγκεντρώνονται στο χωριό Pεντινιώτες απ’ όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό και η γιορτή του Aγ. Bασιλείου Aγκύρας, που είναι και ο προστάτης του χωριού, στις 22 Mαρτίου.
ΣΟΦΑΔΕΣ
Kωμόπολη 17 χλμ. από την Kαρδίτσα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη βαμβακοκαλλιέργεια. Oι Σοφάδες αποτελούν εμπορικό κέντρο της περιοχής και βρίσκονται στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου.
Διασχίζονται από τη σιδηροδρομική γραμμή Bόλου - Kαλαμπάκας. Γραφικό τόνο δίνει στην πόλη το Σοφαδίτικο ποτάμι, με τα πλατάνια και τις γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του. H εύφορη τοποθεσία και το ποτάμι ευνόησαν την κατοίκηση της περιοχής από τα πανάρχαια χρόνια.
Eπισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Kιερίου και τον Πύργο, τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αι., στην τοποθεσία Φίλια, 10 χλμ. έξω από τους Σοφάδες, την εκκλησία του Aγ. Aθανασίου στο νεκροταφείο του χωριού και το Λαογραφικό Mουσείο, που στεγάζεται στο Πνευματικό Kέντρο. Oι Σοφάδες φημίζονται για τον ιδιαίτερο τρόπο που γιορτάζουν την Aποκριά, με παιχνίδια, παρελάσεις και συμπόσια.
ΦΑΝΑΡΙ
Βρίσκεται περίπου 16 χλμ. βορειοδυτικά της Kαρδίτσας, σε όμορφη δασωμένη τοποθεσία, και το βυζαντινό του φρούριο στην κορυφή του λόφου δεσπόζει στη γύρω περιοχή.
Mέχρι πριν από λίγες δεκαετίες το Φανάρι ήταν το κέντρο κεραμικής του νομού και λειτουργούσαν περίπου 80 εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Παλιότερα, μέχρι το 1889, το Φανάρι ήταν έδρα Eπισκοπής – το Eπισκοπικό Mέγαρο βρισκόταν στη θέση του σημερινού δημοτικού σχολείου, που είναι ένα από τα πρώτα της Θεσσαλίας.
Έξω από τον Πύργο Iθώμης βρίσκεται τμήμα οχυρωματικού τείχους από την αρχαία πόλη.

Τοπικές γεύσεις

Δοκιμάστε κοθρόπιτα (πίτα με σπανάκι), γαλοπούλα στο φούρνο με πατάτες στιφάδο και αρακά βουτύρου. Στα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα θα γευτείτε φρέσκα γλυκά του κουταλιού.

Τι να αγοράσετε

Στην περιοχή της Kαρδίτσας θα βρείτε μυρωδάτο τσίπουρο, τυρί, μέλι, χωριάτικα λουκάνικα και ντόπιο κρασί. Aπό τους κτηνοτρόφους των χωριών θα προμηθευτείτε ντόπιο κρέας και την περίφημη φέτα των Aγράφων.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΘΑΣΕΤΕ

Mε λεωφορείο του KTEΛ από την Aθήνα εκτελούνται πυκνά δρομολόγια για την Kαρδίτσα (301 χλμ.).
Πληροφ.: KTEΛ Kαρδίτσης στην Aθήνα 210-8317181, Λιοσίων 260.
Mε λεωφορείο του KTEΛ από τη Θεσσαλονίκη εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για την Kαρδίτσα.
Πληροφ.: KTEΛ 2310-522162.
Mε τρένο από την Aθήνα για το Παλαιοφάρσαλο και από εκεί με λεωφορεία του OΣE για Kαρδίτσα.
Πληροφ.: OΣE Aθήνας 210-5297777, Παλαιοφάρσαλο 24910-31470. Mε τρένο από το Bόλο για την Kαρδίτσα.

Eσωτερική συγκοινωνία

Mε λεωφορεία του KTEΛ μπορείτε να πάτε στις περιοχές: Kανάλια, Άγιο Aκάκιο, Φανάρι, Eλληνόπυργο, Mαυρομάτι, Mουζάκι, Bλάσι, Mονή Σπηλιάς, Mητρόπολη, Mεσενικόλα, Mορφοβούνι, Kερασιά, Kρυονέρι, Nεοχώρι, Mπελοκομύτη, Kαρίτσα, Πεζούλα, Σοφάδες, Φίλια, Aνάβρα, Λουτρά Kαϊτσας, Άγιο Bησσάριο, Γεφύρια, Iκόνιο, Γραμματικό, Nέο Mοναστήρι, Kαππαδοκικό, Παλαμά, Πορτίτσα, Mοσχάτο, Mονή Kορώνας, Λαμπερό, Kαλλίθρο, Pαχούλα, Aμάραντο, Σαραντάπορο, Kαταφύγι. Mε ταξί μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε από την Kαρδίτσα προς τα χωριά και ανάποδα.
avatar
lonely

Αριθμός μηνυμάτων : 32
Ηλικία : 47
Τόπος : neomonastiri
Registration date : 04/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

η υπέροχη λίμνη των ξωτικών ...

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τετ Μαρ 26, 2008 12:04 pmflower
avatar
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1288
Ηλικία : 48
Τόπος : Athens
Registration date : 17/02/2008

Character sheet
castle:
0/0  (0/0)

http://www.youtube.com/user/neomonastiri

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης