neo monastiri

Η Επιτυχία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανατολικορωμυλιωτών

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Η Επιτυχία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανατολικορωμυλιωτών

Δημοσίευση από Μηνούδης Γιάννης Την / Το Κυρ Αυγ 31, 2008 12:09 pm

Εύγε που πετύχαμε!! Γράφει ο Γιάννης Μηνούδης«Σκόπευε πάντα το μεγάλο

κι αν αποτύχεις,

μη λυπάσαι,

ζήσε με τη χαρά

που το μικρό δεν καταδέχτηκες»(Παύλος Ξιούτας Ποιητικά Άπαντα τόμ. Β.)Δεν ξέρω αν η επιτυχία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανατολικορωμυλιωτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην «τόλμη» του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας.

Δεν ξέρω κατά δεύτερο λόγο αν οφείλεται στην χρονική συγκυρία, μιας και πολλοί πίστευαν ή πιστεύουν ότι «έγινε με μεγάλη καθυστέρηση» και προφανώς, συνδέουν την πραγματοποίηση και την επιτυχία του στο ότι «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» .

Ότι κι αν υποστηρίζει κανείς από τα παραπάνω, ένα πράγμα «μετράει» το γεγονός ότι, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ανατολικορωμυλιωτών είχε μεγάλη επιτυχία. Ότι θα μείνει στην ιστορία σαν το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Θα μείνει στην ιστορία σαν κορυφαία σύναξη των Ανατολικορωμυλιωτών. Οι εμπνευσμένοι εισηγητές ενίσχυσαν την αυτοσυνειδησία και την ταυτότητά μας, στέριωσαν τις βάσεις της καταγωγής μας και ως ένα βαθμό ξεκαθάρισαν τα γκρίζα τοπία της αμφισβήτησης. Μας βοήθησαν να εξοικειωθούμε και να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν συγκρίνοντας τους παράλληλους βίους εκείνων που έμειναν στα πατρογονικά εδάφη με εκείνων που βιαίως ή εθελουσίως μετανάστευσαν στην ελεύθερη Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της ιδιωματικής γλώσσας ή διαλέκτου που μιλούσαν οι πρόγονοί μας τακτοποιήθηκαν εν μέρει, αφού η υποδειγματική έρευνα του εισηγητή που παρουσίασε το θέμα διευκόλυνε να διακρίνουμε τη σχέση της με την αρχαία ή αρχαΐζουσα ελληνική γλώσσα.

Νοιώσαμε, ότι το συνέδριο έβαλε τις βάσεις για να υπάρξουν δυνατότητες συνέχειας έτσι ώστε το ιστορικό κενό που υπάρχει για την Ανατολική Ρωμυλία να απασχολήσει περισσότερους ιστοριογράφους και να δοθεί η δυνατότητα για ουσιαστικές έρευνες που αφορούν στην ιστορία της περιοχής.

Πού οφείλεται όμως η επιτυχία του;

Η επιτυχία του οφείλεται σ’ αυτούς που το προγραμμάτισαν και επιχείρησαν την διεξαγωγή του. Αυτοί δεν ήταν μόνο το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Α.Ρ.. Ήταν πολλοί περισσότεροι. Ήταν οι οργανωτικές επιτροπές. Ήταν οι διοικήσεις και τα μέλη των 80 τόσων συλλόγων που συμμετείχαν στον προσυνεδριακό διάλογο. Ήταν οι παραπάνω από 80 νέες και νέους που δήλωσαν εθελοντική προσφορά και ανέλαβαν την πρακτική δουλειά του συνεδρίου. Ήταν οι πάνω από 150 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν δυναμικά και εκπροσώπησαν επάξια τους πολιτιστικούς τους συλλόγους. Ήταν οι χοροδιδάσκαλοι που με τους πάνω από τετρακόσιους χορευτές στην κεντρική πλατεία εντυπωσίασαν τους κατοίκους, της πόλης της Κομοτηνής με χορούς και τραγούδια από την Ανατολική Ρωμυλία. Ήταν η αδήλωτη και αυθόρμητη συμμετοχή συμπατριωτών μας από όλη την Ελλάδα και την Βουλγαρία

Όλοι αυτοί πίστεψαν ότι, το ανθρώπινο μυαλό βρίσκει πάντα τρόπους να ξεπερνά τα ‘’αδιέξοδα’’ τις απαράδεκτες ‘’σταθερές’’ και φυλακισμένες ‘’σκέψεις’’. Αυτοί ήταν που κινητοποιήθηκαν και κινητοποίησαν και τους άλλους. Επένδυσαν στο θάρρος μη δίνοντας σημασία στους φόβους της αποτυχίας. Ξεκαθάρισαν στον εαυτό τους τα πράγματα και σκόπευσαν στην μεγάλη επιτυχία. Δεν τους χαρίστηκε την κέρδισαν. Όλοι αυτοί ήταν, που μπόρεσαν με ψυχραιμία και αισιοδοξία, χωρίς να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ανθρώπινη λογική και στα συλλογικά οράματα να ‘’κάνουν τη διαφορά’.

Μπορούν όμως να συνεχίσουν να οραματίζονται συλλογικά και να έχουν επιτυχίες;

Η απάντησή μου είναι ότι μπορούν. Με μια όμως προϋπόθεση. Ότι το όραμά τους θα συγκινήσει τους ‘’ευαίσθητους δικούς μας’’ τους ‘’ διακεκριμένους΄΄ και τους επιστήμονες. Τους επιστήμονες φαίνεται ότι τους ‘’αγγίξαμε’’. Χάρις σε αυτούς το συνέδριό μας είχε το πρέπον επίπεδο και την ποιότητα επιτυχίας. Πρέπει να δώσουμε συνέχεια. Να ‘’αγγίξουμε’’ και τους ‘’κρυμμένους’’ διακεκριμένους. Τότε θα είμαστε όλοι μαζί. Και είμαστε πάρα πολλοί!!.

Εύγε λοιπόν που πετύχαμε!

Μηνούδης Γιάννης

Αριθμός μηνυμάτων : 4
Ηλικία : 78
Τόπος : Λιτόχωρο
Registration date : 01/08/2008

http://www.learn2drive.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης