neo monastiri

Μουσικές παράλληλοι Συγγραφέας Ολίβια Μηνούδη

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Μουσικές παράλληλοι Συγγραφέας Ολίβια Μηνούδη

Δημοσίευση από Μηνούδης Γιάννης Την / Το Κυρ Αυγ 31, 2008 11:55 am

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙΔιασκέδαση. Χορός. Ξεφάντωμα. Οι τρεις αυτές λέξεις σήμερα έχουν συνήθως έναν κοινό παρονομαστή: τη μουσική. Τη μουσική που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ στο πέρασμα των χρόνων, αλλοτριώσεις, μεταβολές, φτάνοντας σιγά σιγά στο σημερινό είδος μουσικής. Αυτό το ταξίδι της από τα βάθη των αιώνων ερχόμενη σε εμάς, γεννά όμως και κάποια ερωτήματα: Τι απέγινε η μεγάλη σημασία που είχε κάποτε η παραδοσιακή μουσική της χώρας μας; Ξεχάστηκε; Είναι ανάγκη ακόμα και σήμερα να τη θυμόμαστε και να την τιμούμε;

Στη σημερινή κοινωνία της παγκοσμιοποίησης όλα σχεδόν έχουν ισοπεδωθεί, κυρίως η μουσική. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τη χώρα της Μεσογείου που διαθέτει τόσο πλούσια καλλιτεχνική παράδοση, τα σύγχρονα ρεύματα της μουσικής έχουν διαπεράσει, αν όχι όλους , τους περισσότερους Έλληνες και κυρίως τους νέους. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τη λησμονιά της μουσικής των προγόνων μας και τον φανατισμό με το νέο, πιο μοντέρνο της είδος που ακούγεται σήμερα σχεδόν παντού.

Για να το εκφράσουμε όσο πιο απλά μπορούμε, θα λέγαμε πως έχουμε ένα μεγάλο χάσμα, και με αυτό δεν εννοούμε αυτό που εκφράζει η καθιερωμένη της σημασία, αλλά ένα χάσμα μεταξύ των διαφορετικών μουσικών κατηγοριών, τα οποία όπως είναι ευρέως γνωστό είναι η σύγχρονη και η παραδοσιακή. Πολλοί υποστηρίζουν πως αυτά τα δυο είδη μουσικής είναι ανίκανες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή ακόμα και να ενωθούν. Έχουν γίνει προσπάθειες, ωστόσο, από κυρίως νέους καλλιτέχνες των οποίων η προσπάθεια να παντρέψουν παραδοσιακά κομμάτια με μοντέρνα κατέληξε σε ολέθρια αποτελέσματα και ποικίλες αντιδράσεις. Το κύριο συμπέρασμα που βγήκε από αυτήν την αποτυχημένη προσπάθεια είναι η ανικανότητα σύζευξης αυτών των τελείως διαφορετικών κατηγοριών μουσικής.

Στην περίπτωση που ισχύει το παραπάνω συμπέρασμα, ποια είναι η λύση για έναν ισορροπημένο τρόπο ακοής της παραδοσιακής και της μοντέρνας μουσικής; Η αποδοχή και ο συνδυασμός. Για την ένωση αυτού του χάσματος όπως το χαρακτηρίσαμε προηγουμένως, απαιτείται ο ακροατής ενός από των δύο ειδών μουσικής να αποδεχτεί πλήρως το άλλο με όλα του τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που τυχόν μπορεί να έχει, και προσπαθήσει να βρει την μαγεία που κρύβεται από πίσω του, τα κρυφά μηνύματα που θέλει να περάσει. Δεύτερο βήμα είναι ο συνδυασμός, η θέληση δηλαδή του ακροατή να συνδυάσει με όποιον τρόπο επιθυμεί ο ίδιος τις δυο αυτές μουσικές και να τις ασπαστεί με ό,τι του προσφέρει η κάθε μία. Να βρει μια ισορροπία μεταξύ τους, ούτως ώστε να μπορεί να ακούει και τα δυο είδη.

Ρεαλιστικά βλέποντας τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι μουσικές των προγόνων με την μουσική του σήμερα η επικρατέστερη άποψη είναι πως είναι σαν δυο άγνωστοι μεταξύ τους. Αλλιώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μουσικές παράλληλοι. Κινούνται το ένα δίπλα στο άλλο στο διάβα των χρόνων, αλλά δεν συναντιούνται ποτέ. Θα συνεχίσουν όμως τη διαδρομή τους επ’άπειρον, χωρίς όμως να κοιταχτούν στα μάτια ούτε μια φορά. Η άποψή μου όμως είναι άλλη. Στο χέρι μας είναι να στρέψουμε τα βλέμματά τους σε έναν κοινό στόχο και να τους κάνουμε να συναντηθούν εκεί και να προχωρήσουν χέρι χέρι προς το μέλλον. Εσείς τι πιστεύετε;

Ολίβια Ι.Μηνούδη

Μαθήτρια Β’Λυκείου

Μηνούδης Γιάννης

Αριθμός μηνυμάτων : 4
Ηλικία : 78
Τόπος : Λιτόχωρο
Registration date : 01/08/2008

http://www.learn2drive.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης