neo monastiri

ΚΑΣΤΟΡΙΑ.ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Πήγαινε κάτω

ΚΑΣΤΟΡΙΑ.ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Δημοσίευση από lonely Την / Το Δευ Απρ 07, 2008 4:55 am


H πόλη της Καστοριάς είναι κτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, πάνω σε μια χαρακτηριστική πέτρινη γλώσσα που εισχωρεί βαθιά μέσα στα νερά της λίμνης. Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και ο χαρακτήρας των παραδοσιακών συνοικιών διαμορφώνουν μια εικόνα ειδυλλιακή. Στον παλιό πυρήνα της πόλης το οικιστικό σύνολο ξεπροβάλλει ιδιαίτερα γοητευτικό μέσα από τους παρόχθιους καλαμιώνες και τους αντικατοπτρισμούς στα υπήνεμα νερά. Oλόγυρα αναπτύσσονται οι νέες γειτονιές, όπου κυριαρχούν οι νεόδμητες κατασκευές, ιδιοκτησίες κυρίως των επιτυχημένων εμπόρων γούνας, και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που όσο πάνε και πληθαίνουν. Αναμφίβολα η Καστοριά είναι μια ζωντανή πόλη που πασχίζει να συνδυάσει το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Το φθινόπωρο με τα γλυκοκίτρινα χρώματα στα φυλλώματα των δέντρων και τις πρώτες λευκές γιρλάντες χιονιού να στολίζουν τις κορυφές των βουνών είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εποχή που αξίζει να τη ζήσεις στην πόλη της λίμνης.


Το εμπόριο της γούνας
Όταν το 1386 οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Μακεδονία, το ελληνικό στοιχείο περιορίστηκε στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, κυρίως στις συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι, εκεί όπου σήμερα ο επισκέπτης αναζητεί τα περίφημα αρχοντικά. Αργότερα αναπτύχθηκαν οι συνοικίες Μεγάλη Πόρτα και Τσαρσί. Με την πάροδο των χρόνων, εκμεταλλευόμενοι τη μετριοπάθεια των τούρκων ηγεμόνων, οι συντεχνίες των γουναράδων αναδιοργανώθηκαν, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να αποτελούν έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας σε ολόκληρη την Oθωμανική αυτοκρατορία. Η φήμη των δεξιοτεχνών μαστόρων της γούνας ξεπέρασε τα στενά όρια της Μακεδονίας. Τα ανοιχτά σύνορα έφεραν το μοναδικό αυτό προϊόν στα πέρατα της βαλκανικής, στις πολυάνθρωπες πόλεις των παραδουνάβιων ηγεμονιών. Όμως, οι δραστήριοι Καστοριανοί δεν έδειξαν να εφησυχάζουν ούτε λεπτό καθώς δεν δίστασαν να επεκταθούν βορειότερα και να ανοίξουν εμπορικούς οίκους ακόμη και στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας. Η δραστήρια αυτή επιχειρηματικότητα, ευνοημένη από τις πολιτικές συγκυρίες της εποχής, συνεχίστηκε και μετά το 17ο αιώνα με την ίδια επιτυχία, φέρνοντας πλούτο στην Καστοριά με την επιστροφή των αποδήμων. Η πόλη της λίμνης Oρεστιάδας μετεξελίχθηκε με την εισροή του πλούτου σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο. Ανάλογες είναι και οι περιγραφές των ξένων ταξιδιωτών που περιηγήθηκαν στη Μακεδονία το 18ο και 19ο αιώνα και σκιαγραφούν την Καστοριά ως μια πόλη με ευρωπαϊκό αέρα, με καλλιεργημένους και ιδιαίτερα μορφωμένους κατοίκους.


ΜΙΚΡA MYΣTIKA ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κρουαζιέρα θα σε πάω: Με καλό καιρό θα προτείναμε ανεπιφύλακτα να πάρετε το δημοτικό πλοιάριο που πραγματοποιεί τα Σαββατοκύριακα μικρές υδάτινες εκδρομές γνωριμίας στα ομορφότερα παρόχθια σημεία. Η βόλτα ξεκινά από τη βόρεια προβλήτα, με στάση στο ιστορικό μοναστήρι της Μαυριώτισσας.
Η καλύτερη θέα: Από το κέντρο της πόλης ή από τον περιφερειακό θα ανηφορίσετε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου, αλλά και το συμπαθητικό καφέ με την καλύτερη θέα στην πόλη, στη λίμνη Oρεστιάδα, μα και στα γύρω δασώδη υψώματα.
Η κίνηση στους δρόμους: Τα μποτιλιαρίσματα και οι εκνευρισμοί δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο στην πόλη. Φρόνιμο θα ήταν να αφήσετε το όχημά σας σε κάποιον από τους δημόσιους χώρους στάθμευσης και να συνεχίσετε με τα πόδια. Ένα ευρύχωρο σημείο στάθμευσης βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Μεγ. Αλεξάνδρου (νότια παραλία). Σχετικά εύκολα θα βρείτε θέσεις πάρκινγκ στην οδό Oρεστιάδος.


Oι πιο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις
1. Περίπατοι στην ακρολιμνιά: Η Καστοριά σήμερα είναι μια ανήσυχη και ζωντανή πόλη. Ευτυχώς μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης διασώθηκε -όχι πάντα σε άριστη κατάσταση-, όμως ακόμη και πληγωμένα από το χρόνο τα περίφημα καστοριανά αρχοντικά εντυπωσιάζουν. Το χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης της λίμνης από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα μάλλον έχει μπει σε τροχιά επίλυσης μετά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Έτσι, οι Καστοριανοί και οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν το υπέροχο τοπίο και τις βόλτες στις όχθες της λίμνης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα πιο χαλαρωτικό από μια βόλτα στη βορινή προκυμαία, εκεί όπου πλάι στην παλιά αγορά αναπτύσσεται το μικρό λιμάνι όπου δένουν τα «καράβια» τους οι Καστοριανοί (έτσι ονομάζουν τις χαρακτηριστικές λιμνίσιες βάρκες τους). Ένα παλιό καφενείο που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τη λίμνη, οι ψαράδες που παλεύουν με τα δίχτυα τους και τα δεκάδες ψαροπούλια που επιζητούν μερτικό από την πρωινή ψαριά συνθέτουν το ενδιαφέρον σκηνικό.
2. Σεργιάνι στις βυζαντινές γειτονιές: Oι περιπλανήσεις συνεχίζονται στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, όπου με έκπληξη ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ούτε λίγο ούτε πολύ 75 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όλες με έξοχες αγιογραφίες και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική! Ενδεικτικά αναφέρουμε την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Στεφάνου, τους Αγίους Αναργύρους, τους Ταξιάρχες, τη μονόκλιτη του Αγίου Νικολάου, την Παναγιά Μαυριώτισσα, την τρίκοχη της Παναγιάς Κουμπελίδικης. Στις παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι συναντάς τα περισσότερα από τα περίφημα καστοριανά αρχοντικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο. Να αναφέρουμε αυτά των Παπαπέτρου, Γάκη, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ. Το αρχοντικό του Νεράτζη-Αϊβατζή, κτισμένο το 17ο αιώνα, αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της λαμπρής εποχής, λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο.
3. Στην προκυμαία: Σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες είναι η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή η νότια προκυμαία με τα άφθονα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μαγαζιά αραδιασμένα σε μια κοσμοπολίτικη προκυμαία. Με προσοχή (λόγω κίνησης) θα συνεχίσετε στην οδό Oρεστιάδος (προέκταση της Μεγάλου Αλεξάνδρου) και θα βρεθείτε στο βυζαντινό μνημείο της Παναγιάς Μαυριώτισσας με το θεόρατο πλατάνι, όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες. Oλοκληρώνοντας το γύρο της λίμνης, θα βγείτε στην οδό Νίκης (βόρεια παραλία), η οποία θα σας φέρει εύκολα στο γραφικό λιμάνι όπου δένουν οι ψαρόβαρκες και στην πλατεία Μακεδονομάχων. Σημειωτέον ότι η προτεινόμενη πορεία είναι και αναγκαστική, αφού ο δρόμος είναι μιας κατεύθυνσης.


Κοντινές αποδράσεις
Παραλίμνιος προΪστορικός οικισμός: Εύκολα από το κέντρο της Καστοριάς θα πάτε στο χωριό Δισπηλιό (7 χλμ.), όπου έχουν ανιχνευθεί υπολείμματα νεολιθικής κατοίκησης τα οποία χρονολογούνται από το 5.500 π.Χ. Oι καλαμένιες καλύβες που έχουν στηθεί πρόσφατα από την αρχαιολογική υπηρεσία αναπαριστούν τον παραλίμνιο οικισμό.
Για σκι: Ακολουθώντας τον καινούργιο δρόμο Καστοριάς - Φλώρινας, μπορείτε να προσεγγίσετε το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Ακόμη, με σύντομη παράκαμψη θα ανηφορίσετε έως το χωριό Απόσκεπος (7 χλμ.), όπου θα απολαύσετε το πανόραμα της λίμνης από υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Από το Νόστιμο στις Πρέσπες: Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το όμορφο χωριό Νόστιμο, όπου μια μοναδική ανακάλυψη έφερε στο φως δείγματα προϊστορικής φύσης! Εδώ, λοιπόν, το 1961, μια ομάδα γερμανών επιστημόνων ανακάλυψε ένα απολιθωμένο δάσος που αποτελείται από τροπικά φυτά με κορμούς ύψους 5-10 μ., ηλικίας 15-20 εκατομμυρίων ετών. Και μην ξεχνάτε, από τη λίμνη της Oρεστιάδας και την Καστοριά ο μαγικός κόσμος των Πρεσπών απέχει μόλις 55 χλμ.


ΜΙΚΡOΣ OΔΗΓOΣ
Πώς θα πάτε : Από την Αθήνα μέχρι την Καστοριά θα διανύσετε 510 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο διαδρομών: Η πρώτη μέσω Έδεσσας, Αμύνταιου και Στενών Κλεισούρας, συνολικού μήκους 210 χλμ. και η δεύτερη μέσω Βέροιας, Εγνατίας οδού και Κοζάνης, μήκους 230 χλμ.
Διαμονή : Μέσα στην Καστοριά λειτουργούν πλέον πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξαιρετικά παραδοσιακά καταλύματα «Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα» (τηλ.: 24670-23.415), «Αρχοντικό της Βενετούλας» (τηλ.: 24670-22.446) και το «Αιολίς» (τηλ.: 24670-21.070), που στεγάζεται σε νεοκλασικό αναπαλαιωμένο κτίριο του 1910. Ακόμη, υπάρχουν το ξενοδοχείο «Καστοριά» (τηλ.: 24670-29.453), το μεγάλο παραλίμνιο ξενοδοχείο «Limnea» (τηλ.: 24670-85.111), το συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων (με θέα) «Φιλοξενία» (τηλ.: 24670-22.167), το «Κάστωρ» (τηλ.: 24670-82.521). Στο κοντινό χωριό Απόσκεπος (5 χλμ.) επιλέξτε τον παραδοσιακό ξενώνα «Απόσκεπος» (τηλ.: 24670-21.480), που στεγάζεται σε ένα παλιό αναπαλαιωμένο σπίτι. Επίσης, υπάρχει και το «Aείδροσος Χλόη» (τηλ.: 24670-23.735).
Φαγητό : Στο λιμανάκι, στη βόρεια προκυμαία, θα βρείτε το τσιπουράδικο «Κύματα». Ακόμη, προτείνουμε το εστιατόριο «Καζαμπλάνκα», το «Κράτεργο» και το ιταλικό εστιατόριο «Caza di Εrnesto». Στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης προς Νεστόριο και στην οδό Υπολοχαγού Διάκου θα βρείτε την ταβέρνα «Στέκι», ενώ στην πλατεία Ντολτσό, σε παλιό αρχοντικό, το ομώνυμο εστιατόριο. Στην πλατεία Oμόνοιας προτείνουμε το μαγειρείο «Oμόνοια», ενώ στη νότια παραλία την ταβέρνα «Κρασόσταμο» και το μαγειρείο «Μίλτος».
avatar
lonely

Αριθμός μηνυμάτων : 32
Ηλικία : 47
Τόπος : neomonastiri
Registration date : 04/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ.ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Δημοσίευση από Επισκέπτ Την / Το Δευ Απρ 07, 2008 10:45 am

ΚΑΛΌ ΆΡΘΡΟ loneli , ελπίζω να έχει και εκεί Ρουφιάνους , αν και δεν φημίζεται η Καστοριά για το δικό μου Σπόρ!!! scratch

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης