neo monastiri

«Έφυγε» ο ευεργέτης των Φαρσάλων

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

«Έφυγε» ο ευεργέτης των Φαρσάλων

Δημοσίευση από pako.maria Την / Το Παρ Ιαν 16, 2009 2:11 am

Ο ευεργέτης της πόλης των Φαρσάλων έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009, στα 81 του χρόνια.
Μανιάτης στην καταγωγή ήρθε στα Φάρσαλα φτωχόπαιδο, με ...μισό παπούτσι ξεκίνησε στη ζωή, αλλά το καταπληκτικό μυαλό του και η αξιοθαύμαστη εργατικότητα του, τον έκαναν να διακριθεί σ' αυτή την πόλη των παραδοσιακών πλουσίων και αστών. Αυτοδημιούργητος, μην έχοντας κανένα κληρονομικό εφόδιο, παρά μόνο την έντιμη οικογενειακή παράδοση και την ενεργό και φωτισμένη συμπαράσταση της συζύγου του, χτίζει πέτρα την πέτρα το οικονομικό του οικοδόμημα και ανεβαίνει σκαλί το σκαλί στα επιχειρηματικά του έργα. Με την σπάνια εργατικότητα, την ευφυΐα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, κατόρθωσε να αναδειχτεί σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα του τόπου μας.


Και υπήρξε ο αγαπητός, ο αγαπημένος Τάκης Δελληδημητρίου το ιδανικό και το πρότυπο της δυνατότητας, να γίνει ένας φτωχός και άσημος όταν θέλει κι όταν πιστεύει στην εργασία, την αδιάκοπη εργασία, όταν κάνει τη δουλειά δουλειά, τότε αυτός ο φτωχός άνθρωπος μπορεί να γίνει ο πλούσιος, ο μεγάλος επιχειρηματίας, που όμως δεν θα κρατήσει τον πλούτο του μόνο για τον εαυτό του, αλλά θα δώσει δουλειά στον κόσμο, και δώσει στην πόλη του ότι κρίνει απαραίτητο για να στεγάσει το «πνεύμα» που ο ίδιος ούτε... άδειασε ούτε είχε, όταν έπρεπε, χρήματα για να το αποκτήσει.
Ένας αδαμάντινος χαρακτήρας υπήρξε και ο Τάκης Δελληδημητρίου. Τίμιος, ειλικρινής, εργατικός, ανιδιοτελής, πάλεψε πολύ στη βιοπάλη για να ανέβει εκεί ψηλά που πολλοί τον καμάρωναν και λίγοι τον ζήλευαν. Πίστευε πως η ζωή χρειάζεται αγάπη κι άνοιγε την καρδιά του σ' όλους και συμπαθούσε κι αγαπούσε όλο τον κόσμο μ' όση δύναμη είχε μέσα του.
«Δεν τρέφω μίσος και κακία, έλεγε, για κανέναν, θέλω ο κόσμος όλος να είναι ευτυχισμένος, συνέχιζε, γιατί έτσι θα έχουμε μια σωστή κοινωνία».
Το περίσσευμα της αγάπης του το εξεδήλωνε αφειδώλευτα με κάθε τρόπο γιατί μέσα του είχε ανεπτυγμένα όλα τα συναισθήματα της φιλαλληλίας και της ευεργεσίας. Υπήρξε φιλόπονος και πίστευε ότι χωρίς εργασία δεν είναι δυνατή η επιβίωση των ανθρώπων.
Η συνεχής εργασία μέχρι του θανάτου του, του έδινε τη δύναμη όπου τα περισσεύματα του πλούτου να τα διανέμει σε πτωχούς και αδυνάτους αλλά τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία τα άφησε στον δήμο Φαρσάλων.


Η ευεργεσία είναι πράξη ευγενική, ικανοποιεί μια βαθειά ατομική και κοινωνική ανάγκη, έρχεται αρωγός στον συνάνθρωπο του και τον πόνο του και αποτελεί γνώρισμα του αγαθού ανθρώπου, τέκνο της αρετής κατά τον Αριστοτέλη. Δούλεψε σκληρά για ν' αποκτήσει χρήματα και να τα διαθέτει όπως αυτός νόμιζε.
Έζησε με την γυναίκα του Κερασίνα ως τα τελευταία χρόνια της ζωής της και μετά μόνος περνούσε τις περισσότερες ώρες στο εργαστήρι του δουλεύοντας και συνομιλώντας με φίλους. Ο Τάκης Δελληδημητρίου δεν απέκτησε παιδιά. Ατύχησε ακόμη και στην προσπάθεια του να υιοθετήσει ένα παιδί.
Από μικρή ηλικία στον προσκοπισμό, μέχρι τα τελευταία του συνόδευε τους μικρούς ποδηλάτες των ενεργών πολιτών σε κάθε διαδρομή τους. Έτσι γινόταν παιδί και ποτέ δεν υπολόγιζε ότι θα τον βρει ένας τέτοιος θάνατος από ατύχημα.
Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με εκλεκτούς φίλους και πάντα έκανε διηγήσεις απ τα ταξίδια του αυτά. Είναι ένας χρόνος τώρα που έδωσε την τελευταία του συνέντευξη εδω στον Φαρσαλινό λόγο και είπε πολλά.
Την επομένη το πρωί τηλεφώνησε και ζήτησε να μην μπουν κάποια πράγματα που τον πλήγωναν και εξέθεταν ανθρώπους.
Έγινε σεβαστό και σε μια δεύτερη συνάντηση αλλάξαμε μέρος της συνέντευξης .
Διηγήθηκε πολλά απ τη ζωή του. Καλές και κακές στιγμές και επέμενε πολύ στην εργασία. «τα χρήματα βγαίνουν από ξύπνιους και εργατικούς ανθρώπους» έλεγε.


Κηδεύτηκε το Σάββατο από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.
Ως γνωστόν, ο Τάκης Δεληδημητρίου δώρισε μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του, Κερασίνα, στο Δήμο Φαρσάλων το
γνωστό Πύργο, στην οδό Λαρίσης, στον οποίο στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ένα τριώροφο κτίριο και ένα οικόπεδο.
Η κηδεία του, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, έγινε με δημοτική δαπάνη.
Στον επικήδειο που εκφώνησε η δήμαρχος Φαρσάλων, μεταξύ άλλων είπε:
«Θέλω αυτή την ύστατη στιγμή να σου απευθύνω ένα μεγάλο εύγε, που με την ανθρωπιά σου, τον αλτρουισμό σου και την μεγαλοψυχία σου αποτελείς ένα μοναδικό πρότυπο για την Τοπική μας Κοινωνία και έχεις κερδίσει επάξια την καθολική εκτίμηση και τον σεβασμό όλων μας.
Είναι τιμή για εμάς που υπήρξες συμπολίτης μας.
Σου είμαστε ευγνώμονες που μετά από ένα συνεχή αγώνα και μόχθο στη ζωή σου μετά την καταξίωση σου ως ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, αυτοδημιούργητος, έλαβες μετά της αειμνήστου συζύγου σου Κερασίνας τη γεναία απόφαση να γίνετε οι πρώτοι και μεγάλοι δωρητές της ακίνητης περιουσίας σας στο Δήμο Φαρσάλων αποδεικνύοντας εμπράκτως την αγάπη σας για τον Τόπο μας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Τοπικής μας Κοινωνίας.
Θα είναι η διάστασή σου αιώνια γιατί η μεγάλη σου παρακαταθήκη, το κληροδότημα και η δωρεά της περιουσίας σου θα είναι αυτό που θα αναδεικνύει και θα αντικατοπτρίζει το μεγάλο ευεργέτη Τάκη Δεληδημητρίου
Υποσχόμαστε ότι θα αναβιώσουμε την παρουσία μέσα από τη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας σου που δωρίζεις στο Δήμο Φαρσάλων, σύμφωνα με τους οραματισμούς και τις επιθυμίες σου.
Θα βιώνεται η αιώνια παρουσία σου στα Φάρσαλα μέσα από τις ποικίλες πολιτιστικές και πνευματικές δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα μέσα στους χώρους που έζησες και αναδείχτηκες εσύ».
Ύστατο χαιρετισμό έκανε και ο φίλος του Αχιλλέας Νικολαίδης.
Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευαν και οι ήχοι της μπάντας της φιλαρμονικής του δήμου Λάρισας.
Στην κηδεία παρευρέθηκαν η δήμαρχος
Φαρσάλων, ο πρόεδρος του Ν.Σ. Λάρισας, κ. Βασ. Αρζουμανίδης,
το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων, μέλη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, ο διοικητής της 61 Μ.Ε., κ. Στέφανος Τσελώνης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων, κ. Δημήτρης Ευαγγελίδης, οι πρόεδροι της Ε.Α.Σ., κ. Ιωάννης Σούρλας, του Ε.Κ., κ. Απόστολος Κάψος, του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Δημήτρης Κοντές, εκπρόσωποι του Δ.Σ. των Ζαχαροπλαστών, εκπρόσωποι του Αιμοδοτικού Συλλόγου, εκπρόσωποι των ενεργών πολιτών, συγγενείς και φίλο

ΠΗΓΗ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

pako.maria

Αριθμός μηνυμάτων : 229
Ηλικία : 45
Τόπος : ΦΑΡΣΑΛΑ
Registration date : 17/09/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης