neo monastiri

Οι ενεργοί πολίτες κάνουν προσπάθεια «αφύπνισης» της επαρχίας.

Πήγαινε κάτω

Οι ενεργοί πολίτες κάνουν προσπάθεια «αφύπνισης» της επαρχίας.

Δημοσίευση από pako.maria Την / Το Τετ Δεκ 03, 2008 12:36 pm
Η αρχή έγινε…..η συνέχεια εξαρτάται από όλους μας


«Ο σύλλογος Ενεργοί πολίτες με ανοιχτή επιστολή προς τους συλλόγους τους φορείς και τους πολίτες δημοσιοποίησε τις ανησυχίες τους φόβους και τους προβληματισμούς για την πόλη και την επαρχία Φαρσάλων, που τα τελευταία χρόνια περνά μια κρίση σχεδόν σε όλους τούς τομείς. Αποτέλεσμα των παραπάνω προβληματισμών είναι η σημερινή εκδήλωση»


Με αυτό το χαιρετισμό άνοιξε την εκδήλωση ο κ. Δερλός ο όποιος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης.


Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι ομιλητές ο κ. Γούσιος καθηγητής του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο κ. Φεγγίτης οικονομολόγος σύμβουλος ανάπτυξης και ο κ. Παπαβασιλείου Κων/νος καθηγητής του πανεπιστήμιου Αθηνών.


Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Γεωργόπουλος χαιρέτησε την εκδήλωση: «Φίλοι και φίλες, συμπολίτες και συμπολίτισσες
¨Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.


Εδώ και καιρό, όλοι εμείς που απαρτίζουμε το συμβούλιο των ¨ενεργών Πολιτών¨ και ακούμε καθημερινά τη φωνή σας και τις ανησυχίες σας, προσπαθούμε να προγραμματίσουμε μια σειρά εκδηλώσεων, για να αναζητήσουμε λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας.


Η πρώτη εκδήλωση γίνεται σήμερα σε συνεργασία με την ΕΘΕΜ (Εταιρία Θεσσαλών Επιστημόνων), οι οποίοι δηλώνουν συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας, ώστε να κάνουμε βήματα προόδου για την ανάπτυξη της περιοχής.


Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε απλοί άνθρωποι, που αγαπάμε τον τόπο μας και μας στεναχωρεί όσο κι εσάς το γεγονός της στασιμότητας και της έλλειψης προόδου.


Για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν έχει τόση σημασία ποιοι ευθύνονται.


Σημασία έχει, ότι για να χαράξουμε τη νέα πορεία, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους μας (Δημοτική αρχή – φορείς – επιμελητήριο –σωματεία –σύλλογοι – επιστήμονες και πολίτες).


Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα που μας προβληματίζουν σχετικά:


• Με τη ζωή των νέων ανθρώπων σε μια αδιέξοδη πόλη.


• Με τον αγροτικό τομέα.


• Με την εμπορική κίνηση της περιοχής.


• Την ανεργία και τον πολιτισμό.


Ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια επαρχία, στην οποία υπήρχαν αρχαίες πόλεις με μεγάλη ιστορία και ανάπτυξη στο παρελθόν.


Αυτό επιβεβαιώνεται από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως και βρίσκονται σε μουσεία άλλων πόλεων.


Επιπλέον στην περιοχή διαδραματίστηκε το 48π.χ. η μάχη των Φαρσάλων, που προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων της Ευρώπης.


Ένα σημαντικό θέμα λοιπόν είναι η διάσωση και η αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.


Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι η αρχή μιας οργανωμένης προσπάθειας για την ουσιαστική αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.


Θέλουμε τη συνεργασία και τη συνδρομή των τεσσάρων Δήμων και όλων των φορέων, αλλά και όλων των πολιτών.


Όλοι καλούμαστε να είμαστε ενεργοί πολίτες,


Όλοι καλούμαστε να έχουμε συμμετοχή,


Για να δούμε την επαρχία να αναπτύσσεται,


Για να δώσουμε στα παιδιά μας κίνητρα να γυρίσουν και να παραμείνουν στον τόπο τους.»


Ο κ. Φεγγίτης ανάλυσε το τι σημαίνει «έξυπνος τόπος» κάνοντας προτάσεις για την ανάπτυξη της επαρχίας και της πόλης.


«δεν είμαστε ούτε σοφοί, ούτε σωτήρες, ούτε φωστήρες, απλά σκεφτήκαμε ότι είναι καιρός πλέον η πόλη να αρχίσει να λειτούργει έξυπνα και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι μια διαδικασία διαβούλευσης»


Ο κ. Φεγγίτης μίλησε για την κρίση που κτυπάει και την επαρχία και τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων μέσα από κινήσεις που θα γίνουν οργανωμένα και με τον πολίτη ενεργό. Μίλησε για την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης. «η γνώση που έχει ο καθένας αποκτά υπεραξία για έναν τόπο, όταν γίνεται κοινωνική γνώση, όταν όλη η τοπική κοινωνία έχει τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης αυτής της γνώσης. Όταν η γνώση μένει σε ατομικό επίπεδο, τότε περνάμε σε άλλα επίπεδα διακυβέρνησης και λειτουργίας ενός τόπου, δηλαδή κάποιοι σωτήρες κάποιοι σοφοί έρχονται να πουν αυτό που υποστηρίζουν ότι πρέπει και να γίνει.


Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Φεγγίτης περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα στρώματα, όλους τους δημότες, είτε μένουν εδω είτε σε άλλον τόπο, για ένα αποτέλεσμα που αφορά όλους και θα έρθει με την προσπάθεια όλων.


Ο κ. Δημήτρης Γούσιος αναφέρθηκε στην τοπική διακυβέρνηση τις εμπειρίες και τις πρακτικές. Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν : «τι μπορούμε να κάνουμε, μέχρι ποιο σημείο, ποιοι θα κινηθούμε σε ποιο αντικείμενο και με ποιον τρόπο. Αν σε όλα αυτά κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα είναι αλήθεια ότι θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα.»


Ο κ. Παπαβασιλείου μίλησε για την δυνατότητα επιστημονικής υποστήριξης των πρωτοβουλιών των τοπικών κοινωνιών.


Μετά τις ομιλίες των φιλοξενούμενων έγιναν τοποθετήσεις από τις αρχές τους φορείς και τους δημότες. Μέσα απ όλα αυτά τα συμπεράσματα ήταν, η ανησυχία των δημοτών για την επαρχία και το μέλλον της.


Η πρώτη συνάντηση φορέων και πολιτών ορίστηκε για σήμερα Τρίτη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία των Ενεργών πολιτών. Οι ομάδες – επιτροπές χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλον, πολιτισμός, εμπόριο και μεταποίηση, απασχόληση, ενεργεία, προγράμματα. Εκεί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στον προγραμματισμό αυτό.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ενιπέα κ. Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρσενοπουλος, ο προεδρος του δ.σ. κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Αναστασίου, ο κ. Λιαπόπουλος, η κ. Νταφοπούλου, ο κ. Προσμίτης, ο κ. Μπούμπας, η κ. Μπαρμπατζά, ο κ. Μαργαριτόπουλος, ο κ. Δαμιανός, ο κ. Ευαγγελιδης, φορείς και εκπρόσωποι και πολύς κόσμος.
ΠΗΓΗ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

pako.maria

Αριθμός μηνυμάτων : 229
Ηλικία : 45
Τόπος : ΦΑΡΣΑΛΑ
Registration date : 17/09/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης